Swoją Tortillę rozpoczynam od zrobienia placka. Do tego celu wybieram mąkę pszenną typu 450 (oczywiście można eksperymentować z typami mąk - ja wybieram tę gdyż jej walory smakowe najbardziej odpowiadają mi przy plackach na tortille). Do mąki dodaję trochę wody, kroplę oliwy z oliwek, solę do smaku i wyrabiam ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę. Po wyrobieniu ciasta formuję kulkę i rozwałkowuję ją na bardzo cienkie plastry.
Uformowane placki wrzucam na rozgrzaną patelnię. Ważne by nie używać ani grama tłuszczu. Placki smażymy z dwóch stron na suchej patelni do momentu powstania pęcherzyków powietrza. WAŻNE: Po usmażeniu układamy placki pod ściereczką tak by nabrały wilgoci.
Dodatki: ja wybieram najczęściej rukolę, cebulę, ogórka, kukurydzę a jako dodatek mięsny dodaję grillowanego kurczaka. Całość komponuje się w przepyszną przekąskę, która zadowoli niejednego smakosza.
Zaspokoiłam Wasze podniebienia?
Liczę na to, że tak,
pozdrawiam Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz